Close
(0) производ(и)
Немате ставки во вашата кошничка.
Категории
  Filters
  Јазик
  Пребарување

  Антички шлем тип 1

  3.650 ден
  ПОБРЗАЈ! УШТЕ: 2 на залиха
  Датум на испорака: 1-2 дена
  Антички шлем тип 1
        Тема од антиката
        Темата е изработена од бакарен плех, рачно кован, составуван и украсуван со месингани обележја
        Рачна изработка , уникатен примерок.  Димензии 16х11 см, тежина 0,22 кг. 
        Употребата на шлемот била позната уште од длабоката антика. Тој се употребувал првенствено за заштита на главата од удари а исто така и за истакнување на војсководците од повисок ранг.
       Шлемот се користел уште од стариот Египет,Асирците, старите Хелени, Македонската фаланга и од многу други антички народи.
       На почетокот биле изработувани од кожа или цврсти ткаенини.Овие шлемови покасно биле зајакнати со метални плочки, а со развој и обработката на металите , подоцна биле изработувани од ковано железо или друг вид обработка и биле украсувани со разни обележја.
       Во изработката на експонатите, покрај моментот на автентичноста присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти.
  Напишете сопствен коментар
  • Лош
  • Одлично
  Антички шлем тип 1
        Тема од антиката
        Темата е изработена од бакарен плех, рачно кован, составуван и украсуван со месингани обележја
        Рачна изработка , уникатен примерок.  Димензии 16х11 см, тежина 0,22 кг. 
        Употребата на шлемот била позната уште од длабоката антика. Тој се употребувал првенствено за заштита на главата од удари а исто така и за истакнување на војсководците од повисок ранг.
       Шлемот се користел уште од стариот Египет,Асирците, старите Хелени, Македонската фаланга и од многу други антички народи.
       На почетокот биле изработувани од кожа или цврсти ткаенини.Овие шлемови покасно биле зајакнати со метални плочки, а со развој и обработката на металите , подоцна биле изработувани од ковано железо или друг вид обработка и биле украсувани со разни обележја.
       Во изработката на експонатите, покрај моментот на автентичноста присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти.
  fbq('track', 'ViewContent');