Close
(0) производ(и)
Немате ставки во вашата кошничка.
Категории
  Filters
  Јазик
  Пребарување

  Галичка пафта 2217

  3.100 ден
  ПОБРЗАЈ! УШТЕ: 2 на залиха
  Датум на испорака: 1-2 дена
  Галичка пафта 2217
  Тема од народното творештво.
        Рачна изработка , уникатен примерок. Темата е изработена на месингана фолија поставена во дрвена застаклена рамка.  Димензии 27х20 см 0.620 кг           
        Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите, кои се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл. 
        Еден од повпечатливите украси била пафтата која се носела на појасот на носијата како негов главен дел, а се изработувале пафти за невести, пафти за празници, пафти за секој ден исл. Пафтите потекнуваат од 18 век. 
       Пафтите или токите имаат различна фома, најчесто се задржала кружаната фома, листовидна, испапчена и сл. 
       Во зависност од кој крај потекнуваат разликуваме Галичка, Охридска, Скопска, Крушевска итн. 
       Во изработката на експонатите, присутна е креативноста на авторот во преточувањето на откриениете артефакти.
  Напишете сопствен коментар
  • Лош
  • Одлично
  Галичка пафта 2217
  Тема од народното творештво.
        Рачна изработка , уникатен примерок. Темата е изработена на месингана фолија поставена во дрвена застаклена рамка.  Димензии 27х20 см 0.620 кг           
        Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите, кои се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл. 
        Еден од повпечатливите украси била пафтата која се носела на појасот на носијата како негов главен дел, а се изработувале пафти за невести, пафти за празници, пафти за секој ден исл. Пафтите потекнуваат од 18 век. 
       Пафтите или токите имаат различна фома, најчесто се задржала кружаната фома, листовидна, испапчена и сл. 
       Во зависност од кој крај потекнуваат разликуваме Галичка, Охридска, Скопска, Крушевска итн. 
       Во изработката на експонатите, присутна е креативноста на авторот во преточувањето на откриениете артефакти.
  fbq('track', 'ViewContent');