Close
(0) items
You have no items in your shopping cart.
All Categories
  Filters
  Language
  Search

  Какви треба да бидат гумите на лето?

  Какви треба да бидат гумите на лето?

   

  VIKING е бренд на Continental AG развиен во Германија, а се произведува во Европа.

   

  Директна конекција со летото

  Помеѓу април и октомври, летните гуми се секогаш најдобар избор за комплетна опременост на возилата. Дури и при суви услови и под умерени временски услови, гумите мора да ги исполнуваат највисоките безбедносни барања и стандарди во секое време.

  Гуменото соединение на летните гуми е помалку еластично од зимските гуми - особено при високи температури. Затоа, отпорноста на тркалање и отпорноста на абење е помала, како и удобноста при возење и нивото на бучава. Дополнително, летните гуми покажуваат подобри резултати кога станува збор за возење и управување со стабилноста. Друга предност на летните гуми е да ја намали потрошувачката на гориво.

  Оптимални перформанси со летните гуми

  Летните гуми се дизајнирани да се прилагодат и вклопат во сите климатски услови и промени во летните месеци. Летните гуми се наменети за возење на суви и дождливи патишта, а особено за повисоки температури. За да се справи со овие климатски услови е оптимално за летните гуми да содржат:

  •          ребра
  •          заштитници и
  •          канали

  за да се обезбеди оптимална ефикасност во летните услови. Сите информации за одредена летна гума мора да се најдат на страничниот ѕид - како индекс на товарот, индекс на брзина, дијаметар на пречник, големина и ширина.

  Длабочина на шарите за безбедност

  Новите летни гуми имаат длабочина на шарите од 8mm - секоја долна длабочина ја намалува адхезијата на влажна површина. Длабочината на шарата, која е помала, значително го зголемува ризикот од аквапланирање и го зголемува растојанието за сопирање. За безбедност, удобност и забава, видете ги летните гуми на kuper.mk.

  Ознака на гуми / класа на ефикасност

  Европската унија, согласно со CE 1222/2009, е доделено дека сите гуми произведени по датум 1 јули 2012 година за автомобили и комбиња вклучуваат стандардни етикети на ЕУ за гумите како ги класифицираат по три работни карактеристики: потрошувачка -класифицирани од A до G, адхезија со влажна површина класифицирани од A до G, и ниво на бучава во децибели.

  Категории на гуми непроменети од оваа Регулатива вклучуваат: рекултивираните гуми, професионални офроуд гуми, гуми тркачки / за спортски автомобили, како и специјални гуми наменети за подобрување на лепливоста, T-тип привремено резервни гуми, гуми за автомобили произведени пред 1990 година, гуми со максимална дозволена брзина од 80km/h, гуми за тркала со дијаметар помал или еднаков на 254 mm или поголем или еднаков на 635mm.

  Овој таг е наменет, од една страна за да се поттикне економската и еколошка ефикасност на движењето, како и зголемување на безбедноста на патиштата, и од друга страна за да се помогне на корисниците да изберат одредени гуми. Експертите тврдат дека гумите имаат многу повеќе функции кои се важни а соодветно за безбедноста во сообраќајот, вклучувајќи ограничени при лизгањето, при стабилност на патот, работен живот, производни својства на влажни и суви патишта различни од пролизгување со влажна површина и својства на снег.

  Производителите на гуми укажуваат дека резултатите од тестовите од различни институции и претпријатија во списанијата треба да останат многу важни извори на информации за крајниот корисник, како тие се фокусираат на брзината на широк спектар на својства за гуми и функции.

  Типови на гуми VIKING :

  CityTech II

  •          CityTech II е економична атрактивна гума со низок отпор на тркалање и висока километража.
  •          Подобрена заштита од аквапланинг и го подобрува сопирањето во влажни услови.
  •          Одлично ракување на суви патишта
  •          Намалено ниво на бучава и подобрена удобност при возење.
  •          Нова гума за компактни автомобили.
  •           Добар однос помеѓу цената и перформансите.
  •          Зголемената цврстина дава многу добра стабилност во кривините на суви патишта и оптимално ракување во нив.

              ProTech HP

  •          HP = добро балансирана гума со високи перформанси со спортски можности.
  •          Примерно ракување во суви услови
  •          Подобрено ракување со мокри патишта
  •          Зголемена километража благодарение на дури и абење

  Trans Tech II

  •          Висока безбедност на патот дури и при високи оптоварувања.
  •          Подобрена удобност при возење.
  •          Подобро ракување на суви патишта и пократко време на сопирање.
  •          Висока безбедност и заштита од аквапланирање.
  •          Многу економично благодарение на долговечноста.
  •          Зголемен комфор при возење поради ниските нивоа на бучава.

  Four Tech

  •          Целокупна гума.
  •          Совршен зафат, кратки растојанија при сопирање
  •          Ефикасното одведување на водата го спречува аквапланирањето
  •          Висока безбедност на снег

   

  НАЈДИ ГО СООДВЕТНИОТ МОДЕЛ ТУКА, од програмата на VIKING

  https://kuper.mk/letni-gumi-viking

  Leave your comment