Категории
  Filters
  Јазик
  Пребарување

  Пеперутка кралска 005

  1.450 ден
  *
  ПОБРЗАЈ! УШТЕ: 3 на залиха
  Датум на испорака: 1-2 дена
  Пеперутка кралска 005, тема од народното творештво.
       Темата е изработена со филигранска техника со употреба на срма конец во боја и поставена во засткалена дрвена рамка. 
       Рачна изработка, уникатен примеок. Димензии- мала 17 cm X 20 cm X 1,5 cm, 0,5 kg, средна 27 cm X 22 cm X 1,5 cm, 0,6 kg, голема 33 cm X 27 cm X 1,5 cm, 0,8 kg  
   
          Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите. Tиe се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл. 
   
       Пеперутката е една од најстарите мотиви во народното творештво употребена како украс.
       Таа е симбол на разиграноста, распеаноста и богатството на животот и симболички го преставува животот разигран исто како нејзиниот прекрасен, грациозен и лесен лет.      
      Во изработката на експонатите,покрај моментот на автентичноста, присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриениете артефакти на подрачјето на нашата земја.
  Напишете сопствен коментар
  • Лош
  • Одлично
  Пеперутка кралска 005, тема од народното творештво.
       Темата е изработена со филигранска техника со употреба на срма конец во боја и поставена во засткалена дрвена рамка. 
       Рачна изработка, уникатен примеок. Димензии- мала 17 cm X 20 cm X 1,5 cm, 0,5 kg, средна 27 cm X 22 cm X 1,5 cm, 0,6 kg, голема 33 cm X 27 cm X 1,5 cm, 0,8 kg  
   
          Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите. Tиe се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл. 
   
       Пеперутката е една од најстарите мотиви во народното творештво употребена како украс.
       Таа е симбол на разиграноста, распеаноста и богатството на животот и симболички го преставува животот разигран исто како нејзиниот прекрасен, грациозен и лесен лет.      
      Во изработката на експонатите,покрај моментот на автентичноста, присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриениете артефакти на подрачјето на нашата земја.
  fbq('track', 'ViewContent');