Close
(0) items
You have no items in your shopping cart.
All Categories
  Filters
  Language
  Search

  Пеперутка Тина 006

  1,450 ден
  *
  Availability: 3 in stock
  Delivery date: 1-2 days

    Пеперутка Тина 006, тема од народното творештво.

       Темата е изработена со филигранска техника со употреба на срма конец во боја и поставена во застаклена дрвена рамка. 
       Рачна изработка, уникатен примеок. Димензии- мала 17 cm X 20 cm X 1,5 cm, 0,5 kg, средна 27 cm X 22 cm X 1,5 cm, 0,6 kg, голема 33 cm X 27 cm X 1,5 cm, 0,8 kg
   
       Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите. Tиe се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл. 
   
       Пеперутката е една од најстарите мотиви во народното творештво употребена како украс.
       Таа е симбол на разиграноста, распеаноста и богатството на животот и симболички го преставува животот разигран исто како нејзиниот прекрасен, грациозен и лесен лет.      
      Во изработката на експонатите, покрај моментот на автентичноста, присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти на подрачјето на нашата земја.
  Write your own review
  • Bad
  • Excellent

    Пеперутка Тина 006, тема од народното творештво.

       Темата е изработена со филигранска техника со употреба на срма конец во боја и поставена во застаклена дрвена рамка. 
       Рачна изработка, уникатен примеок. Димензии- мала 17 cm X 20 cm X 1,5 cm, 0,5 kg, средна 27 cm X 22 cm X 1,5 cm, 0,6 kg, голема 33 cm X 27 cm X 1,5 cm, 0,8 kg
   
       Составен дел на народните носии се украсите, а во зависност од облеката и пригодата такви биле и украсите. Tиe се изработувале во форма на крст, разни медаљони, брошеви, обетки, мангура и сл. 
   
       Пеперутката е една од најстарите мотиви во народното творештво употребена како украс.
       Таа е симбол на разиграноста, распеаноста и богатството на животот и симболички го преставува животот разигран исто како нејзиниот прекрасен, грациозен и лесен лет.      
      Во изработката на експонатите, покрај моментот на автентичноста, присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти на подрачјето на нашата земја.
  fbq('track', 'ViewContent');