Close
(0) items
You have no items in your shopping cart.
All Categories
  Filters
  Language
  Search

  Симбол на сонцето 2204

  1,350 ден
  Availability: 2 in stock
  Delivery date: 1-2 days
   

  Македонско Сонце 2204

         Тема од антиката
         Рачна изработка , уникатен примерок. Темата е изработена на месингана фолија поставена во дрвена рамка.
  Димензии 13,5 cm X 15,5 cm 130 kg
         Кај античките Македонци сончевата розета е еден од најчестите симболи. Најран досега пронајден приказ на сончевата розета е на една бронзена дијадема од IX век п.н.е, најдена во некрополата во Вергина (Кутлеш). Таа најчесто е преставена на македонскиот штит, честопати придружена со звезди или полумесечина, и била користена од народите кои живееле по средното течение на реката Вардар во некогашна Пајонија.
       Тоа е одраз на култот на Сонцето и ја симболизира бесмртноста , т.е. вечното раѓање. Античките Македонските војници го имале овој симбол на своите штитови и се верувало дека симболот на Сонцето дава моќ и победа на тој што го носи.
       Задржувањето на култот на Сонцето се до крајот на антиката е специфичност на македонската религија , така што сончевата розета со право се вбројува во македонските симболи.

   

  Write your own review
  • Bad
  • Excellent
   

  Македонско Сонце 2204

         Тема од антиката
         Рачна изработка , уникатен примерок. Темата е изработена на месингана фолија поставена во дрвена рамка.
  Димензии 13,5 cm X 15,5 cm 130 kg
         Кај античките Македонци сончевата розета е еден од најчестите симболи. Најран досега пронајден приказ на сончевата розета е на една бронзена дијадема од IX век п.н.е, најдена во некрополата во Вергина (Кутлеш). Таа најчесто е преставена на македонскиот штит, честопати придружена со звезди или полумесечина, и била користена од народите кои живееле по средното течение на реката Вардар во некогашна Пајонија.
       Тоа е одраз на култот на Сонцето и ја симболизира бесмртноста , т.е. вечното раѓање. Античките Македонските војници го имале овој симбол на своите штитови и се верувало дека симболот на Сонцето дава моќ и победа на тој што го носи.
       Задржувањето на култот на Сонцето се до крајот на антиката е специфичност на македонската религија , така што сончевата розета со право се вбројува во македонските симболи.

   

  fbq('track', 'ViewContent');