Close
(0) items
You have no items in your shopping cart.
All Categories
  Filters
  Language
  Search

  Златна посмртна маска 2209

  2,700 ден
  Availability: 2 in stock
  Delivery date: 1-2 days
  Златна посмртна маска 2209
       Рачна изработка , уникатен примерок. Темата е изработена на месингана фолија поставена во дрвена застаклена рамка.
  Димензии 22х22 см, 0,600 кг     
       При големите археолошки ископувања на Самуиловата тврдина во Охрид откриени се поголем број гробови и гробници кои припаѓале на жителите на античкиот Лихнид – денешен Охрид. Временската припадност на оваа гробница и на сите наоди во неа е 5 век пр. н.е. и е најстаро погребување во рамките на лихнидската некропола.
       Најзначајно откритие е  златната посмртна маска. Во 1918 и 1934 година се откриени, исто така, надалеку прочуените четири златни маски (денес две во Белгад и две во Софија).
       Во изработката на експонатите, покрај моментот на автентичноста присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти.
  Write your own review
  • Bad
  • Excellent
  Златна посмртна маска 2209
       Рачна изработка , уникатен примерок. Темата е изработена на месингана фолија поставена во дрвена застаклена рамка.
  Димензии 22х22 см, 0,600 кг     
       При големите археолошки ископувања на Самуиловата тврдина во Охрид откриени се поголем број гробови и гробници кои припаѓале на жителите на античкиот Лихнид – денешен Охрид. Временската припадност на оваа гробница и на сите наоди во неа е 5 век пр. н.е. и е најстаро погребување во рамките на лихнидската некропола.
       Најзначајно откритие е  златната посмртна маска. Во 1918 и 1934 година се откриени, исто така, надалеку прочуените четири златни маски (денес две во Белгад и две во Софија).
       Во изработката на експонатите, покрај моментот на автентичноста присутна е и креативноста на авторот во преточувањето на откриените артефакти.
  fbq('track', 'ViewContent');